Harkanj Banja & Pečuj

 Zašto baš Pečuj – grad muzej na otvorenom?

Spoj bogate istorije, prelepe građevine, puno zelenila i prelep park u centru grada opisuju jedan od najvećih i najlepših gradova u Mađarskoj. Ukoliko do sada niste pogodili, radi se o Pečuju.

Smešten na jugozapadu Mađarske ovaj grad je središte Baranjske županije.

Od praistorije do danas šiban vetrovima istorije, bio je meta mnogih naroda i silnih vojskovođa.  Upravo zato njegove prelepe građevine govore jezikom mnogo naroda i u svojm zidinama čuvaju njihovu kulturu i tradiciju.

Praistorija utkana u građevine iz vremena Rimljana, đžamije, katedrale, palate samo su deo ukupnog istorijskog blaga koje grad nudi.

Ukoliko ste u potrazi za mestom na kom ćete provesti dva, tri dana odmora Pečuj i Harakanj banja su idealan izbor. Osim što spadaju u privlačne I povoljne destinacije, posetom ovim mestima zadovoljićete sve svoje potrebe. Imaćete dovoljo vremena da uživate u toplim termalnim vodama koje nudi banja, a s druge strane tu je grad kao stvoren za vikend odmor i uživanje.

Šta ne smete propustiti da obiđete u Pečuju?

Ustanite rano i posmatranjem svitanja sa čuvenog vidikovca Kalvarije doživite Pečuj na jedna neverovatna način. Grad koji se budi okupan prvim zracima jutarnjeg sunca, kažu oni koji su to doživeli, nešto je zaista veličanstveno.

Slično našoj Avali u neposrednoj blizini ovog grada leži planina Meček. Svojom lepotom i prirodom okuplja tokom čitave godina veliki broj turista i ljubitelja prirode.

S obzirom na to da su teritorijom ovog grada protutnjali najrazličitiji narodi, on je ipak uspeo da zadrži svoj mir i spokoj. To se vidi po njegovim građevinama, od verskih objekata do najrazličitijih ustanova kulture, Pečuj čuva svaku od njih kao dijamant u velikoj kruni. Bez bilo koje od njih ta kruna ne bi sijala istim sjajem.

Najpoznatija pečujska građevina

Kasim Pašina džamija je neobična građevina koja se nalazi na glavnom gradskom Sečenji trgu. Zbog svoje neobične unutrašnjosti ovu zgradu poseti svakodnevno veliki broj radoznalih turista. Na početku priče ona je bila džamija, kasnije je ostavljena samo osnova, a na vrh stavljena kupola. Još interesantnije je to da je unutrašnjost građevine veoma neobična. Na jednoj strani su hrišćanske freske i oltar, a na drugoj je islamski deo za molitvu i ispisani stihovi iz kurana. Da se ne bi prevlast davala ni jednom ni drugom, na vrhu crkve možete videti i krst i polumesec.

Osim ove građevine tu je i katedrala Svetog Petra i Pavla, kao i jedna jevrejska sinagoga i stara jevrejska škola. Specifično za ovu građevinu je da poziva sve ljude, bez obzira na njihovu veroispovest, da se u njoj mole.

Blizu katedrale nalaze se još dve građevine koje su itekako vredne vaše pažnje, a to su Cella Septichora hrišćanska nekropola i ranohrišćanski mauzolej koji je sastavni deo bazilike. U Cella Septichori postoji sedam podzemnih prostorija u kojima možete videti veliki broj slika iz perioda ranog hrišćanstva. Ovaj objekat je uvršten u Unescovu listu svetske kulturne baštine.

Pečuj – grad muzeja

Nikako ne propustite da obiđete muzeje koji su najvećim delom smešteni u Kaptalan ulici. Najpoznatiji su Muzej grobnica i muzej kamenja, a osim njih nešto neobičniji su i železnički, lutkaraski i muzej medvedića. Obavezno obiđite i čuveni Muzej keramike poznatiji kao Muzej Žolnai.

Osim ovog tu su i brojni kulturno istorijski spomenici, zgrada Mađarskog narodnog pozorišta,  Gradska kuća i nadasve poznata Kraljevska ulica u kojoj obavezno probajte neki od čuvenih mađarskih specijatiteta. Još mnogo toga nudi ovaj mali, ali vrlo bogat grad.

Sve što treba da znate o Harakanj Banji

Harkanj Banja se nalazi na jugozapadu Mađarske. To je malo mesto, udaljeno svega desetak kilometara od Hrvatske granice. U zavisnosti kojim putem želite da idete put je dugačk između 250 i 300 kilometara. Najkraći put je preko Hrvatske. Duži put je preko Sombora, preko graničnog prelaza Bački breg pa kroz Mađarsku preko Baje do Pečuja i Harkanj Banje. Iako ima značajan broj kilometara, put je na većem delu dobar, pa vam neće predstavljati problem.

Harakanj Banja leči kožne bolesti

Harakanj Banja je jedna od tri priznate evropske banje za lečenje kožnih bolesti, a naročito psorijaze. Lekovita voda u ovoj banji je bogata raznim mineralima, zbog toga je odlična za sve tipove kože. Ne treba da vas iznenadi izgled vode u ovoj banji. Voda je blago zamućena, sivo zelene boje, veoma je topla. Još jedna stvar koja vam može zasmetati je njen specifičan miris. Ona je veoma bogata sumporom, pa joj to daje miris kako neki posetioci kažu, na barena jaja. Ipak, nakon nekoliko minuta većina se privikne na taj miris, pa ga više ne doživljavaju kao neprijatnost. To je naročito izraženo nakon što vidite kako ta lekovita voda deluje na vaš organizam i pre svega kožu. Ukoliko ipak ne možete da izdržite taj miris vode, postoje i bazeni sa filtriranom vodom, mada je zaista šteta boraviti u tim bazenima pored pravog blaga koje lekovita banjska voda nudi.

Kako izgleda Harakanj Banja?

Najstarija i najzelenija banja u Mađarskoj.  Za lekovitost banje  zna se skoro 200 godina. Preporučuje se ženama koje se leče od ginekoloških i kožnih bolesti, za bolesti organa za varenje, kao i pacijentima koji imaju problema sa kostima i zglobovima.

Banja nudi u svojim wellness I spa centrima mnogo programa za sve one koji žele da očuvaju zdravlje , da se opuste i bar na kratku, pobegnu od stresa svakodnevnog života.  Zato na desetine hiljada turista svake godine poseti Harkanj Banju kako bi uživalo u toploj lekovitoj vodi i miru koji banja pruža.

Banja je napravljena kao veliki kompleks i sastoji se od novijih i starijih delova.

U unutrašnjosti kompleksa nalazi se veliki bazen sa jako  toplom vodom I više manjih bazena sa različitim temperaturama vode. Na spratu iznad su smeštene saune i manji bazeni ili džakuzi kade.

U sklopu bazena se nalaze tuševi, kao i svlačionice I deo za garderobu, ormarići koje možete zaključati. Svlačionice su opremljene I fenovima za kosu.

U spoljnjem delu kompleksa se nalazi veći broj bazena koji su prilagođeni i najmlađima. U  banju dolaze turisti pre svega da bi se opustili, oslobodili stresa, odmorili…. A svakako I oni koji  se leče od raznih bolesti kao što su reuma, sterilitet i kožne bolesti.

Obnavljanjem 2003. godine stekla je status savšenog mesta za lečenje i odmor gde vas budi cvrkut ptica.  Nema ničeg što narušava mir i svaki dan izgleda kao nedeljno popodne u nekom seoskom domaćinstvu, gde svi odmaraju posle ručka.

Ne zaboravite da savremena kupališta danas ne funkcionišu bez wellness I spa tretmana koji vam osim dobrog raspoloženja služe I za očuvanje mladosti I lepote tela.

Ukoliko sa nama krenete na opuštajući wellness vikend bićete smešteni u hotel Thermal 4*, jedini hotel u Harkanj Banji koji ima termalni unutrašnji I spoljni bazen, tako da ne morate ni odlaziti u banjski kompleks.

Kupanje u lekovitoj ili filtriranoj vodi

U jednom od spoljnim bazenima je filtrirana voda za plivanje temperature prijatnih 28 do 30 stepeni. Kad su napolju prijatne temperature ovo je odličan način da se vi i vaša porodica opustite. U ovom bazenu se često kupaju i mala deca, jer temperatura nije previsoka, a i boravak u njoj nije ograničen vremenski kao što je to u toplim bazenima sa termalnom vodom.

Drugi spoljni bazen je dubine oko 140 cm i ispunjen je lekovitom vodom.

Harakanj banja i smeštaj

U samoj banji ima puno hotela različitih kategorija i cena. Preporuka je da pronađete dobar odnos cene i kvaliteta. Mi vam preporučujemo hotel Thermal 4* jer je jedini hotel koji poseduje termalni spoljni i unutrašnji bazen, tako da ne morate da plaćate ulaz u banju kako bi uživali blagodeti termalne vode.

U banji nema mnogo šta da se vidi ali je idealno mesto za šetnju i opuštanje. U samom centru je sve što vam je bitno. Puno zelenila okružuje banjski centar, tu je i nekoliko manjih radnjica, restorani gde možete uz pristojne cene uzivati u nekom od tradicionalnih mađarskih specijaliteta. Obavezno posetite pijacu koja nudi pregršt razne robe počevši od mađarskih specijaliteta, hrane, odevnih predmeta, suvenira. Sem toga bićete u prilici da upoznate dosta ljudi iz bivših republika, čućete njihove priče i saznati više o tom kraju Mađarske.

U Harkanj Banji  imate sve što vam treba, a nemate ničega previše. Miran san i prijatna atmosfera, domaćini koji se trude da ispune sva vaša očekivanja su nešto što će vam omogućiti da se oporavljeni i odmorni vratite svaodnevnim obavezama već posle dva, tri dana.

Izdvajamo hotel Thermal 4*, jedini hotel u Harkanj Banji koji ima termalni unutrašnji I spoljni bazen, tako da ne morate ni odlaziti u banjski kompleks. Sem termalnih bazena hotel poseduje bazen za plivanje sa đakuzi mlaznicama I virpulom, više vrsta sauna, parno kupatilo, tepidarijum, prostor za odmor kao I deo za terapije I masaže.

Šta obići u neposrednoj blizini Harkanj Banje?

Pečuj

Ukoliko ipak želite da vidite i neke znamenitosti i upoznate istoriju i kulturu, tu je prelepi gradić Pečuj. Na svega pola sata vožnje od Harakanj banje imaćete pravu malu avanturu kroz istoriju koja danas živi u harmoniji različitosti. Na lepo uređenom prostranom trgu nalazi se velika katolička katedrala, naspram nje džamija, a dole niz ulicu sinagoga.

Vilanj

Ako želite da vidite mesto gde vino „spava“ obavezno posetite selo Vilanj, koje je na svega 17 km od banje i važi za „glavni grad crvenih vina“. Izgradili su ga vinari. Selo je poznato pod nazivom Madjarska provansa, a specifično je po tome što se gotovo svako domaćinstvo tradicionalno bavi proizvodnjom vina. Male vinarije vode ljubazni ugostitelji. Ovde se nalazi podrum star vek i po, u kojem je pravo zadovoljstvo večerati uz degustaciju čuvenih kvalitetnih vina. Vikendom je selo puno, jer je omiljena oaza mnogih Mađara.

Šikloš

Naspram Vilanja koji je poznat po crvenim vinima, Šikloš je poznat po belim vinima.

Sem sjajane degustacije belih vina u Šiklošu možete posetiti čuvenu tvrđavu. Nedaleko od gradske kuće smeštena je Malkoč-begova džamija, izgrađena u 16. veku od strane istoimenog turskog vođe tokom otomanske okupacije. U 17. veku, džamija je još uvek bila netaknuta, ali kasnije je srušen minaret a džamija je prošla kroz nekoliko preuređenja. Početkom 90-ih godina džamija je prošla kroz opsežnu rekonstrukciju, a iako je restauracija završena 1994. godine, objekat je 1993. godine dobio nagradu Europa Nostra za očuvanje kulturnog nasleđa.

I neposrednoj blizini tvrđave sagrašen je  moderan centar sa impozantnim vodenim sadržajem, aqua parkom i sauna svetom. Centar Termal Spa ima ukupno 13 bazena, 4 na otvorenom, 9 u zatvorenom delu. Bazen za plivanje je na otvorenom.

Ostaje vam samo da po najpovoljnijim cenama upaltite putovanje u našoj agenciji, a sve drugo je naša briga.

Teks Milica Ilić Kosijer

Foto Pixabay