Krf u tri reči! ODMOR, AVANTURA, UŽIVANJE

Krf u tri reči! ODMOR, AVANTURA, UŽIVANJE

Ukoliko se odlučite da putujete na Krf treba da znate da ste se odlučili na mnogo više od pukog odmora, kupanja i sunčanja na prelepim plažama.

Kerkira je poznata po očaravajućim plažama, od onih sa najfinijim peskom na jugu do kamentih na krajnjem severu ostrva. Glavni grad Krf je kulturno istorijsko mesto koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Stari deo grada je uvršten u Uneskovu listu svetske kulturne baštine, zato ga obavezno detaljno obiđite. Osim što se smatra kolevkom savreme grčke kulture ovaj grad je poznat po neobičnim običajima koje ne možete naći ni u jednom drugom delu Grčke.

Ukoliko se opredelite da putujete na Krf najbolje bi bilo da to učinite automobilom. Ovo ostrvo ima toliko sadržaja, tako da ukoliko želite da u potpunosti uživate u svemu što ono nudi, neko prevozno sredstvo je obavezno.

Fantastična priroda, kulturno istorijske znamenitosti, običaji, sve je potpuno drugačije od onog što očekujete od jednog grčkog ostrva. Jedno je sigurno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

KRISTALNO ČISTO MORE I MAGIČNE PLAŽE

Ovo prelepo ostrvo poznato je po prelepim prirodnim pejzažima, a ima veoma prijatnu klimu, pa je odlično za sve, bilo da putujete sa porodicom ili sa partnerom. Obiđite što više plaža i uživajte u kristalno čistom moru i pesku koji miluje vaša stopala dok bezbrižno štate po njemu.

Krf može da se pohvali sa preko 40 plaža koje važe za najlepše u Grčkoj. Među njima su Glifada, Jaliskari, Kavos, Gardeno, Santa Barbara, Maratias, Ipsos i mnoge druge.

Jedna od najlepših plaža je Glifada koja se nalazi na zapadnom delu ostrva. Ova prelepa pešćana plaža može vam ponuditi fini, sitni pesak, kristalno čistu vodu i velike talase. Upravo ovde su smešteni neki od najluksuznijih hotela i apartmana na ostrvu.

Na svim plažama postoje beach barovi koji nude mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a lako su pristupačne i ima dovoljno mesta za parking.

Istočna obala je nešto popularnija među turistima jer nudi mirno more i veoma dobre uslove za ljubitelje ronjenja. Njegovo dno je vrlo bogato raznim životinjskim i biljnim vrstama, pa privlači ljubitelje istraživanja i prirode.

AKTIVAN ODMOR I OBILAZAK PLAŽA

Krf je odličan izbor za sve bilo da planirate odmor da provedete sa decom i porodicom ili samo želite da se dobro zabavite sa prijateljima ili voljenom osobom. Veliko broj turističkih mesta pružaju najrazličitije sadržaje, pa će ovde uživati svi.

Ukoliko želite da osetite čari noćnog života idealno mesto za vas je Kavos. Leži na južnom kraju ostrva, a na njemu se svake godine okuplja veliki broj najčešće mladih ljudi. Ovde žurke traju 24 sata. Veliki broj barova na plaži, žurke i danju i noću su nešto što ovaj gradić čini posebnim.

Ipak, ukoliko ste za opušteniju varijantu tu su Guvija, Dasija i Ipsos koji se nalaze na istočnoj obali ostrva. Svakako upoznajte i malo mesto Agios Ioannis Peristeron, Moraitiku i Mesongi.

CENE NA KRFU

Voda za piće na Krfu se ne preporučuje za piće, čak ni za kuvanje, ali flaširana voda nije skupa. Cene sokova, piva i drugih pića na plažama su slične kao u ostalim delovima Grčke, a ukoliko želite da kupujete povoljnije birajte veće markete ili potražite Lidl. Ipak ne zaboravite  da ste na ostrvu i da su cene  nešto više u odnosu na kontinentalni deo Grčke.  Ovo se naročito odnosi na cene po restoranima i kafićima

OBILAZAK OSTRVA

Ostrvo možete lako obiđi u potpunosti i svakog dana se dati u potragu za nekom novom i još lepšom plažom kojih na Krfu ne manjka. Bilo da se opredelite za obilazak u sopstvenoj režiji ili želite da idete organizovano jedno je sigurno. Uživaćete kao nikad.

Ukoliko niste došli svojim automobilom možete iznajmiti automobil, pod uslovom da imate međunarodnu vozačku dozvolu i pune 23 godine. Cene iznajmljivanja automobila su od 25 € , a motori i skuteri su nešto jeftiniji.

Ima  dosta mesta koja biste trebali da obiđete ako se nađete u ovoj fascinantnoj zelenoj oazi. Obavezno posetite Crkvu Svetog Spiridona, Staru tvrđavu, planinu Pantokrator, Ahilion palatu, ostrvo Vido i Srpsku kuću. Toplo preporučujemo i krstarenje do Paksosa i Antipaksosa.

Utisci turista koji su posetili Krf su različiti, pa su neki očarani odmorom i svom lepotom ostrva. Drugi pak smatraju da je nedovoljno mesta za izlazak, a ima i onih kojim je svega po meri.

Svako drugačije doživljava odmor, neko je u potrazi za pravim odmorom, drugi traže avanture, a jedno je sigurno.  Krf je mesto koje morate posetiti bar jednom u životu!

Tekst: Milica Ilić Kosijer

Foto:  Pixabay